O nama

Zajednica kulturno-umjetničkih udruga Koprivničko-križevačke županije osnovana je 1999. godine na inicijativu Hrvatskog sabora kulture uz potporu i razumijevanje nadležnih županijskih organa, prije svega Upravnog odjela za društvene djelatnosti .
Ciljevi Zajednice su objedinjavanje, koordiniranje i povezivanje amaterskih kulturno-umjetničkih udruga naše Županije radi ostvarivanja njihovih zajedničkih potreba i interesa.
Svoje ciljeve, Zajednica ostvaruje slijedećim djelatnostima:
- organiziranje kulturnih manifestacija u Županiji, na kojima se vrši izbor za predstavnika na nivou države
- organiziranje stručnog usavršavanja i osposobljavanja voditelja folklornih i kazališnih skupina, te dirigenata i zborovođa uz stručnu pomoć i suradnju Hrvatskog sabora kulture s ciljem što bolje edukacije i stvaranja kvalitetne stručne baze
- suradnja s drugim istovrsnim i sličnim udrugama i organizacijama u zemlji i inozemstvu
- bavi se izdavačkom djelatnošću iz domene rada .

Zajednica kulturno-umjetničkih udruga krovna je organizacija amaterizma u Županiji u koju je uključeno 54 samostalnih udruga sa 140 sekcija i više od 3500 članova. Prema ocjeni Hrvatskog sabora kulture, ova Zajednica svojim sustavnim radom dokazala se na nivou Republike Hrvatske i danas spada u red najaktivnijih županijskih zajednica.
Član je Hrvatskog sabora kulture i preko svojih predstavnika sudjeluje u njegovom radu i odlučivanju.

U svom radu, svake godine organizira županijske manifestacije:
- Smotra kazališnih amatera
- Smotra folklornih ansambala
- Smotra izvornih folklornih skupina
- Dječja smotra folklora
- Smotra puhačkih orkestara
- Smotra tamburaških orkestara i malih glazbenih sastava
- Smotra pjevačkih sastava i malih vokalnih sastava
- Likovne kolonije
Sve županijske smotre natjecateljskog su karaktera, gdje stručna komisija, Selektori Hrvatskog sabora kulture, odabiru najbolje grupe koje Zajednica upućuje, kao predstavnike Županije, na sve najznačajnije državne manifestacije.

Tijekom svih godina djelovanja Zajednice, stizale su pohvale za rad, ponajviše zahvaljujući svojim članicama koje svake godine sudjeluju na svim manifestacijama u Hrvatskoj i ostvaruju zapažene uspjehe i nagrade te doprinose ugledu i promociji naše Županije.
Isto tako, članice Zajednice sudjeluju i na Međunarodnim Festivalima i manifestacijama širom Europe , gdje ponosno pronose ime Županije i Republike Hrvatske.

Naposljetku, svrha i cilj rada Zajednice je prije svega očuvanje bogatstva kulturnog naslijeđa naše Županije, razvijanje svijesti i brige za očuvanjem povijesno-kulturnog zavičajnog naslijeđa i prenošenje na mlađe naraštaje kroz glazbu, pjesmu, ples, pisanu riječ, likovno i kazališno stvaralaštvo .
Zajednica kulturno-umjetničkih udruga Koprivničko-križevačke županije i nadalje će uz sve svoje članice biti važan promicatelj kulture, te s ponosom prezentirati Podravinu i Prigorje, Koprivničko-križevačku županiju i njeno kulturno blago u zemlji i svijetu.

© 2016 ZKUU-KCKZZ. Sva prava pridržana. Design by Georg